Oorsprong Arabo-Fries

Veel liefhebbers, vooral gebruikers van Friese paarden wilden sneller resultaten bereiken in de sport of in ieder geval het intensievere gebruik voor recreatie. Toen de discipline mensport in de jaren ’60 opkwam, startten minstens 10 deelnemers met twee- en vierspannen zuivere Friezen. Een van hen was de -latere wereldkampioen- Tjeerd Velstra die met een Fries vierspan begon maar vanwege het ontoereikende uithoudingsvermogen van Friezen overschakelde naar KWPN-ers. Niet alleen Velstra maar ook nagenoeg alle andere menners schakelden over op warmbloeden en vanaf 1980 was alleen het Fries promotievierspan van Leo Kraayenbrinck nog te zien op wedstrijden.

Deze ontwikkeling was niet alleen schadelijk voor de reputatie van Friezen. Vele Friezenliefhebbers voelden zich vreselijk gefrustreerd dat hun favoriete paardenras werd afgedankt. Ook de latere pioniers in de opbouw van het Arabo-Friese ras.

HERINTRODUCTIE ARABISCH BLOED

Het was duidelijk dat een nieuwe weg naar prestatiefokkerij moest worden ingeslagen, ditmaal met behulp van herintroductie van hetzelfde bloed dat eeuwen geleden het Friese paard al beroemd maakte: Arabisch bloed !!! Pioniers kruisten slechts 3 zeer geselecteerde prestatie-Arabische hengsten in een aantal –wederom zorgvuldig op prestatie geselecteerde- Friese merries met goed karakter. Deze initiatieven waren een riskante onderneming die tal van gevolgen had...

De gemoederen laaiden hoog op! Het was zelfs zo erg dat de eerste pionier, Professor Hillner moest vluchten naar Duitsland. Enkele mensen die dachten dat het Friese paardenras onteerd was, probeerden zijn hele stal te vergiftigen. Ze konden echter niet bij het waardevolle veulen Ras komen, zoon van de beroemde Arabier Gharib en de Friese modelmerrie Gelbricht (tevens moeder van de legendarische hengst Hearke 254). Dit veulen groeide verder op in Duitsland, net zoals het mooie merrieveulen Rachel, dochter van dezelfde beroemde Gharib en Diana van Rusticana, een zeer goede stermerrie met mooi oud bloed uit stam 103.

Een andere initiatiefnemer was Dhr. Rudolph Krudop, een echte mensport-fan en tevens rechter bij wedstrijden. Na het betreurenswaardige plotse overlijden van deze fokker kwam ook deze lijn even in de ijskast.

De paarden van Hillner werden 10 jaren later overgenomen door Cor Driessen, een zeer actief lid van het NRPS-stamboek. Cor’s broer Jan Driessen was een fervente liefhebber en kenner van zuivere Friezen en was oprichter en lange tijd voorzitter van meerdere Friezenverenigingen. (Zwitserland, Frankrijk en Luxemburg). Hij had veel ervaring opgedaan als voorzitter en volgde de afstamming van de geëxporteerde Friezen. Ook door zijn jarenlange sponsoring van Friese menwedstrijd paarden leerde hij veel over de bloedlijnen die beter presteerden dan andere. Hij adviseerde welke best presterende lijnen gebruikt dienden te worden voor het verdringings-kruising fokprogramma.

GHARIB-LIJN

De Gharib-lijn welke haar naam te danken heeft aan de beroemde Arabische hengst Gharib OX en werd gestart door de Duitse professor-fokker Jürgen Hillner die in en vlak na de laatste crisisperiode van Friese paarden in Friesland leefde. Voordat hij de eerste Arabo-Fries fokte heeft hij eerst zeldzame en inteeltvrije bloedlijnen gezocht in de nog maar sporadisch voorkomende Friese paarden populatie en daarmee de dekhengsten Dagho, Ferdinand en diens zoon Naen gefokt. Deze hengsten hebben het lichtere moderne type Fries ingeluid.

Gharib OX was een zwarte Egytische Elitehengst geboren in 1965 in de staatstoeterij van El Zahraa en op latere leeftijd door de Duitse staat gekocht om op het beroemde ‘Landgestüt Marbach’ als stempelhengst de Arabier en warmbloedfokkerij een flinke boost te geven. Zijn afstammelingen staan over de hele wereld verspreid.

Een tweede arabische hengst is Oosterveld's Marsaz, één der laatste zuivere “Crabet Stud” hengsten van de grootste Arabierfokster aller tijden Mrs. Lady Bunt. Deze O’Marsaz heeft zelf zowat alle watertjes van de paardensport doorzwommen. Dressuur, springen, samengesteld en endurance. Tot ver in de 30 jaren was hij zelfs nog actief in de voltige. Het karakter en de sportaanleg van zijn afstammelingen werd geroemd en beloond met het preferentschap.

Deze eerste bloedlijn voert via Yk Dark Danilo het zeldzame prestatiebloed van Romke 234 en Ritske 202 en van moeder’s zijde: Ulrig 204 x Ate 209 x Ritske 202 x Bouke 174 x Ynte 130. Zijn zonen voeren via moeder’s zijde ook weer veel bloed van Ritske, Wessel en Age, dus ook weer erg “vrij” bloed. Danilo’s jongere halfbroer Dark Laes is ook interessant met bloed van Oege. Ook hier weer het populaire Friese bloed van de Mark- en Jochemlijn vermeden, waardoor de groep Arabo-Friese hengsten niet alleen via Arabier- maar ook via hun Fries bloed de Friese merriestapel “verversen”.

HAMID-LIJN

De Hamid-lijn welke haar naam te danken heeft aan de arabische hengst Hamid OX en werd gestart door de Nederlandse fokker Dr. Rudolph Krudop. De lijn bevat 3 gekeurde hengsten en heeft ondanks het lagere bloedpercentage toch opmerkelijk veel sportpaarden gebracht. Een voorbeeld dat heterosis lang nawerkt op de ingeteelde friese merries.

FOKKERIJ TOETSEN AAN DE SPORT

De broers en enkele vrienden fokten eerst een 10-tal afstammelingen van RAS en RACHEL, die met het inmiddels bekende team Schrijvers/Aerts over heel Europa deelgenomen hebben aan de zwaarste marathons op internationaal top-niveau. De pionier-fokkers waren verblufd. Deze experimentele Arabo-Friezen plaatsten zich jarenlang vlot bij de 10 beste teams op Wereldkampioenschappen, World Equestrian Games en zelfs bij de FEI Top Driver Awards !

Na deze successen werd de fokkerij opgestart met Yk Dark Danilo, die eerst heel wat wedstrijden heeft gelopen en in 2003 als eerste dekhengst officieel goedgekeurd werd voor het fokken van Arabo-Friese sportpaarden.

Uit het kleine aantal volwassen Arabo-Friezen van de eerste generaties blijken anno 2015 de meesten op topniveau in de sport mee te kunnen. Deze eerste generatie van het nieuwe door Brussel erkende ras toont verbluffende resultaten in vele vormen van hippische sport. (zie pagina sportuitslagen).

Het ras bewijst overal ter wereld zijn kwaliteiten en groeit daardoor met sprongen. De paarden zelf zijn betere reclame dan op papier!

VERDERE EVOLUTIE

In de laatste decennia is de fokkerij van zuiver Friese paarden vooral gefocusd op steeds strengere keuring van exterieur en gangen (vooral drafactie). Daarbij gaan vele werkzame bloedlijnen verloren aangezien deze vaak juist minder show-effect tonen. Juist deze lijnen met de koelere karakters worden juist geapprecieerd als basis voor de Arabo-Friese fokkerij.

Ook voor toekomstig nieuwe lijnen binnen het stamboek zal gezocht worden naar het beste van het beste prestatiebloed binnen de Friese populatie om hier weer streng geselecteerd Arabisch of aanverwant bloed bij te voegen.

ADRES

Haneveltweg 10
4332 SM Middelburg
Nederland (NL)

Hengstenhouderij: +31 (0)6 – 11 26 65 56
Manege: +31 (0)6 – 50 88 69 63
e-mail: info@stalgrootprooyen.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m Vrijdag : 8.00 tot 21.00 uur
Zaterdag en Zondag : 8.00 tot 18.00 uur

Stal Groot Prooyen handelt in al haar aktiviteiten volgens de Algemene voorwaarden voor de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS).
Deze algemene voorwaarden zijn door de FNRS gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel onder het nr 40409205 ten behoeve van haar leden.